Papegaai of Parkiet Kopen

Papegaai of Parkiet Kopen

papegaai-kopenDe aanschaf van een papegaai of parkiet is iets dat iedereen goed zou moeten overwegen alvorens een beslissing te nemen.
Dit soort vogels, ook wel kromsnavels genoemd, zijn bij geboorte volledig ongeschikt als huisdier, omdat ze niet gedomesticeerd zijn, zoals de wel bekende huisdieren hond, kat, cavia, konijn en andere knaagdieren.

Dit wil niet zeggen dat kromsnavels niet als huisdier gehouden kunnen worden, maar wel dat ze hiervoor eerst een deskundig geleid socialisatie proces moeten ondergaan.

Heeft u hier geen kennis van dan is het verstandig, zo niet noodzakelijk, nadat de beslissing voor een kromsnavel eenmaal is gevallen, deze aan te schaffen bij een betrouwbare liefhebber die niet alleen kweekt met kromsnavels, maar deze ook op deskundige wijze socialiseert in huis. Hierdoor zal de vogel juist zeer geschikt worden als huisdier.

Echter eenmaal goed gesocialiseerd, is er ook geen weg terug. U bent levenslang verantwoordelijk voor het welzijn van de papegaai of parkiet, omdat dit soort dieren eenmaal is geleerd demens als soortgenoot te zien. Het later plaatsen in een volière van een eerst deskundig gesocialiseerde en dus tamme papegaai of parkiet is zeer ongewenst. Het dier kent vaak geen sociale omgang met soortgenoten en kan zich daardoor slecht of niet handhaven in een volière. Voorbeelden hiervan ziet u o.a. in papegaaien opvang parken waar talloze vogels worden gedumpt om uiteenlopende redenen.

 

Comments are closed.